Om Jan Pontho
Jag har med en stor glädje och nyfikenhet burit en kamera på axeln alltsedan jag var liten pojke på 12 års ålder. Mitt intresse för bilden gav mig senare en tjänst som filmfotograf på Sveriges Television i Stockholm. Den behöll jag i tio år innan jag startade eget för att utveckla mitt bildspråk ytterligare inom både fotografiet och den rörliga bilden. Mina kunder inom stillbild är främst stora och mindre företag, reklambyråer, bokförläggare och månadsmagasin. Inom rörlig bild hör förutom företag som Tetra Pak även SVT, TV4, TV8 och fristående produktionsbolag till kunderna. Sedan många år tillbaka är jag dessutom anlitad av Nikon att utbilda andra fotografer, både yrkesverksamma och glada amatörer, i de olika teknikerna. Jag bor sedan 2006 i Ystad och mitt arbetsfält sträcker sig både över Sverige och utomlands.

Mitt sätt att arbeta
Ett samarbete med mig innebär förstärkning av en lyhörd resurs, ett tillgängligt bollplank som förutsättningslöst kommer med idéer för hur ditt företag kan nå ut och kommunicera ännu bättre. Mitt genuina intresse för er verksamhet effektiviserar arbetsflödet och frilägger mer tid för dig. Jag är hängiven mina kunder. När det gäller tidningsmagasin och böcker är min styrka att berätta en historia med bilderna. Jag har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med journalister, även under svåra förhållanden. Sedan några år tillbaka skriver jag även en del reportage själv.

Min utbildning
Jag är teleingenjör från början och har efter det utbildat mig i olika steg inom film och fotografi. Först genom flera utbildningar av lärare från Dramatiska Institutet i Stockholm i foto, dramaturgi, ljud och ljussättning samt redigering. Jag har som stillbildsfotograf examen från bland annat utbildningen Auktoriserad Digital Bildleverantör hos SFF, Svenska Fotografers Förbund, som jag är ansluten till.